Zeven bouwbedrijven slaan handen in elkaar voor digitalisering van de bouwsector

Artes, Besix, Denys, Dethier, Stadsbader, Visser & Smit Hanab en Wyckaert scharen zich achter Conneqtr, een spin-off van sectororganisatie ADEB-VBA die op digitalisering focust. Door de krachten te bundelen zorgen ze voortaan voor minder administratie op de bouwwerf.
Digitalisering is steeds meer aanwezig in de bouwsector: van BIM-modellen tot ‘digital twins’, parametrisch ontwerpen, het gebruik van drones om de hoeveelheid af te graven grond te berekenen. Er is echter één gebied waar digitalisering de efficiëntie serieus kan opkrikken: het administratieve beheer van een bouwwerf. Men houdt leverbonnen en wettelijke documentatie bv. nog steeds grotendeels op papier bij, wat niet alleen rompslomp maar ook tijdsverlies met zich brengt. Omdat bouwbedrijven lage winstmarges hebben is de ruimte voor zware investeringen helaas beperkt.

Om die broodnodige digitalisering in een stroomversnelling te brengen, scharen zeven Belgische bouwgiganten zich achter de start-up Conneqtr. Dat is een spin-off van sectororganisatie ADEB-VBA. Deze start-up wil via co-creatie applicaties ontwikkelen die de standaard in de sector moeten worden. Daarbij focust men op niet-competitieve processen, zoals de administratieve samenwerking tussen leveranciers en (onder)aannemers. Zo dient het online platform Zen voor het bijhouden van wettelijke verplichtingen en documentatie inzake check-in-at-work en kwalificaties, terwijl de mobiele app Smooth inzet op de digitalisering van het leveringsproces. Beide applicaties worden momenteel intensief getest door eindgebruikers en zullen na de zomer voor iedereen beschikbaar zijn.

Conneqtr ontstond in de innovatie-afdeling van ADEB-VBA. CEO Steven Everaert en CTO Wouter Hendrickx, die beiden hun sporen in de sector verdienden, trekken de start-up. Everaert was jarenlang aan de slag bij onder andere Microsoft, Mediafin en verschillende start-ups. Hendrickx draaide mee bij KBC en was reeds CTO bij start-ups binnen en buiten de bouwsector.

“Conneqtr staat voor een unieke vorm van co-creatie inzake digitalisering. Enkel zo kunnen we standaardiseren doorheen de hele sector. We gaan 100% voor ‘zero paper’ op de bouwwerf. Laat dit een open uitnodiging zijn voor iedereen in de sector die wil meebouwen aan de toekomst van de sector”, zegt Everaert.

Conneqtr verbindt met zijn oplossingen de hele waardeketen (klant, architect, leverancier, aannemer, …). Zo zorgt het niet alleen voor efficiëntiewinst bij iedereen, maar ook voor brede inzichten doorheen het hele proces.